Insulina to hormon wydzielany przez komórki B wysp trzustkowych w odpowiedzi na posiłek zawierający węglowodany(w mniejszym stopniu białka). Podstawowa rola tego peptydu w naszym ciele związana jest ze stabilizacją właściwego poziomu cukru we krwi. Insulina zmniejsza stężenie cukru we krwi, co zwrotnie hamuje jej wydzielanie przez komóreki B. W [...]
Jest wiele artykułów o jajkach, wiele przestarzałych , pytania wciąż te same, więc odnawiam temat o mitach szkodliwości jajek tymbardziej, że zbliżają się święta wielkanocne i jajka będę górowały na naszych stołach. Wielkanocne śniadanie to jajeczna uczta. Jednak rola jajek w naszym jadłospisie jest kontrowersyjna Jajka są one źródłem [...]
Krótkie przypomnienie: I część http://www.sfd.pl/IGF_%2D_czyli_wszystko_co_powinienes_wiedzie%C4%87-t373839.html IGF-1 jest naturalnie produkowany w wątrobie jako skutek GH ( hormon wzrostu) metabolizmu w obecności insuliny. Tkanka mięśniowa może również produkować IGF-1 w sposób wewnątrzkomórkowej reakcji. Faktem jest, iż korzyścią płynącą z [...]
Witam. Zamieszczam ciekawy i trochę kontrowersyjny artykuł Chalesa Poliquina dotyczący spożywania białka i BCAA. Źródło: http://powerbuilding.pl/charles-poliquin-na-temat-bialka-i-bcaa/ W kulturystyce nie ma jakiegoś wielkiego sekretu do sukcesu. Nie ma magicznych pigułek itp.. Naprawdę potrzeba 3 rzeczy: * regularnych treningów, w których [...]
Rola leptyny w regulacji metabolizmu lipidów i węglowodanów Żródło: http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=940259 Autorzy: Patrycja Gogga, Joanna Karbowska , Włodzimierz Meissner,Zdzisław Kochan Streszczenie Leptyna jest białkiem wydzielanym głównie przez tkankę tłuszczową, a jej stężenie we krwi jest ściśle związane z ilością zapasów [...]
Jakie Białko? Jakie właściwości? O pozytywnych właściwościach suplementowania białka nie musimy dyskutować, fakty mówią za siebie. Zwiększenie syntezy białkowej i regeneracji Odzywki białkowe, poprzez dostarczenie większej ilości białka dla organizmu, stymulują syntezę białkową, co powoduje większy/dodatkowy wzrost masy mięśniowej. W połączeniu z [...]
białka- wydaje sie ze ostatnimi czasy poddane są niesprawiedliwej krytyce przez niektórych lekarzy i dietetyków, którzy chyba nie w pełni rozumieją ich własciwości odnosnie poprawy stanu zdrowia i kondycji fizycznej. pozwólcie mi rozwinąc ten temat, tak abyscie mogli docenic wielkośc białek. Z historycznego punktu widzenia słowo [...]
Uwaga, będzie przydługie, ale informacyjna petarda dla mózgu. Wyjaśnię zainteresowanym jak działa kreatyna, co to właściwie jest i jak ją najlepiej brać. Wybrałem najciekawsze informacje z poważnej lektury, kto nie ma bana na Google, polecam całość: "creatine_guide.pdf". Dla mnie było to bardzo przydatne, bo informacje w materiałach reklamowych, [...]
TEST SPONSOROWANY PRZEZ FIRMĘ ACTIVLAB Witam wszystkich Ciesze sie ze mam zaszczyt przeprowadzic test sponsorowany przez firme Activlab. Bedzie on trwal okolo 8 tygodniu. Postaram sie przeprowadzic go jak najlepiej. CEL: Masa Troche o mnie: Sport towarzyszy mi cale zycie. Zawsze bylem aktywny. Silownia zainteresowalem sie w gimnazjum. Pozniej [...]
Praca nagrodzona w temacie: http://www.sfd.pl/WYNIKI_KONKURS_WAKACYJNEGO_Z_FIRMĄ_TREC_-t774873.html ******************************* Węglowodany? białko? aminokwasy? a może elektrolity? Co powinien zawierać podstawowy zestaw potreningowy? Co powinien zawierać potreningowy shake? Odpowiedź jest prosta, jeśli odpowiemy sobie na podstawowe pytanie - [...]
Na podstawie: ‘The Bulking Diet Delusion’ by John Meadows https://lh3.googleusercontent.com/-GtztqjfxDOA/VF_gx0B4YpI/AAAAAAAAHFk/s8cuznLekew/s620/lead.jpg Część I: http://www.sfd.pl/t1036484.html Co warto zapamiętać z tej części? • Kiedy jesteś w fazie budowania ‘masy’ i masa tłuszczu wzrasta, można stopniowo zmniejszać wrażliwość na insulinę, [...]
BŁĘDY ŻYWIENIOWE Źle dobrane posiłki zamiast dostarczać odżywczych składników, op prostu szkodzą. Sposób odżywiania się jest jednym z ważnych elementów decydujących o zdrowiu, na który można świadomie wpływać. Do ilustracji tego problemu warto nadmienić, że cechy wrodzone w zaledwie 20% mają wpływ na nasze zdrowie, a styl życia aż w 60% i połowę [...]
[...] z kulturystami od dawna bawiący się w te środki. Doszedłem do wniosku że wiekszość amatorów insy nie ma zielonego pojęcia jak i ile sie jej bierze zazwyczaj większość bierze duzo za duzo albo skupia się na samych cukrach prostych co chwile i wyparowuja a później płacze bo czesta hipka to samo dotyczy tłuszczy by omijać je w czasie brania insy co [...]
Nie jest to oczywiście mój przepis... kumpel znalazł w sieci stronkę http://www.magdalirl.com.pl/ WARTO ją odwiedzić UWAGA: Przepis na CHLEB typu KR-IRL (kasza, ryż), może Pani/Pan omówić szczegółowo w trakcie rozmowy telefonicznej z konsultantem __INSTYTUTU IRL KRAKÓW. (szczerze zachęcamy !!) Chodzi oczywiście i wyłącznie o chleb, który [...]
Witam, moje zapasy odżywek białkowych powoli się kończą zatem powoli rozglądam się za jakimś białkiem które spełni moje wymagania : - dość dobra jakość -przyzwoita kinetyka wchłaniania (BV) - zadowalająca cena - jako białko na noc I analizując te wszystkie czynniki doszedłem do wniosku, że można samemu "stworzyć" ciekawy MIX białek o róznej [...]
Witam, zauważyłem, że nie ma w naszym dziale artykułu o podstawach odżywiania. Teraz – mam nadzieję – nie będziemy już musieli od podstaw pisać to samo, a tylko wklejać link do tego tematu. Niniejszy krótki artykuł powstał z myślą o osobach, które dopiero rozpoczynają swoję przygodę ze sportem i ma na celu ukazać podstawowe informacje o układaniu [...]
ARTYKUŁ TEN ZOSTAŁ PRZEPISANY DLA MŁODYCH KULTURYSTÓW Z 53 NUMERU MAGAZYNU MUSCLE "JEDZ CO CHCESZ I SPALAJ TŁUSZCZ" Smak i głód mają nad nami wielką władze. Są jednocześnie potrzebną i pragnieniem. Walka z głodem jest z góry skazana na niepowodzenie i jednym jej efektem jest rozczarowanie. Chociaż większość z nas chciałaby [...]
TŁUSZCZE (tłuszczowce) czyli lipidy, są głównie estrami kwasów tłuszczowych i glicerolu. Tłuszcze dzielimy na proste i złożone. W skład tłuszczów prostych wchodzą wyłącznie węgiel, wodór i tlen. Tłuszcze złożone zawierają także fosfor, azot, siarkę, galaktozę, glikozę, laktozę, aminokwasy i inne. CHARAKTERYSTYKA TŁUSZCZY Tłuszczom towarzyszą [...]
Forum czytam już od jakiegoś czasu (tyle, że niezarejestrowana) i myślę, że jego koncepcja/filozofia są mi bliskie. Sport zawsze był obecny w moim życiu, w wieku 14 lat trochę tańczyłam, dużo się rozciągałam (chociaż do szpagatu nigdy nie byłam w stanie dojść, ale teraz już wiem, że pewnie dlatego, że mięśnie miałam zbyt słabe, więc organizm nie [...]